missing image file

Photo 1: Športna dvorana Marof Novo mesto.

 

ŠPORTNI OBJEKTI NOVO MESTO

Športna infrastruktura: • Športna dvorana Marof. • Centralni stadion Portovald. • Pomožni nogometni stadion. • Športni park Loka. • Pokriti bazen ob Osnovni šoli Grm. • Teniška igrišča Portovald. • Kegljišče. Športni objekti in površine v mestni občini Novo mesto skupaj merijo preko 90.000 m2. Vrednost športne infrastrukture v Novem mestu je ocenjena na 5,4 milijonov evrov.

Upravljavec: Agencija za šport Novo mesto. Naslov: Kettejev drevored 2, 8000 Novo mesto, Slovenija. Telefon: +386 7 39 32 930. E-mail: rafko.krizman@siol.net. Direktor je Rafko Križman. V agenciji je zaposleno 18 delavcev. Pri organizaciji prireditev in programov sodeluje 120 zunanjih sodelavcev. Agencija upravlja s športnimi in drugimi objekti v lasti mestne občine, organizira športno vzgojo in interesne dejavnosti, šport in rekreacijo za občane ter športne prireditve. V omenjenih programih in na prireditvah vsako leto sodeluje 450.000 uporabnikov in obiskovalcev. Stroški programov, upravljanja in vzdrževanja znašajo letno 1,1 milijona evrov.

Športna dvorana Marof je bila zgrajena leta 1975 in obnovljena leta 1991. Obsega 1.860 m2. V objektu je glavna dvorana, plesna dvorana, dvorana za namizni tenis, fitnes center in strelišče. V glavni dvorani so tribune s 1.200 sedeži. Objekt je namenjen šolski športni vzgoji, športni vadbi in tekmovanjem v košarki, rokometu, nogometu, odbojki, športnem plesu, namiznem tenisu, športnemu streljanju ter fitnes programom. Športno dvorano vsako leto obišče 80.000 uporabnikov in obiskovalcev.

Centralni stadion Portovald je bil zgrajen leta 1960 in obnovljen leta 1990. Stadion ima nogometno igrišče in atletsko stadion, ki ima šest 400-meterskih tekaških stez ter skakališča z napravami za skok v daljavo, troskok in skok v višino. Atletsko metališče omogoča vadbo meta krogle, kopja, diska in kladiva. Tribune imajo 504 sedežev na betonskem delu ter 1.000 stojišč na travnatem delu. Stadion je namenjen športni vadbi in tekmovanjem v atletiki in nogometu.

Pomožni nogometni stadion je bil zgrajen leta 2006. Stadion ima nogometno igrišče in montažne tribune za 300 gledalcev. Namenjen je športni vadbi vseh selekcij nogometašev in tekmovanjem vseh mlajših selekcij in ženskih ekip.

Športni park Loka obsega dve igrišči za odbojko na mivki, asfaltirano igrišče za nogomet, dve igrišči z asfaltno površino za košarko in dve za odbojko ter skate park. Tribune v parku sprejmejo 150 gledalcev. Vse površine so opremljene z reflektorji. Športna vadba odbojke na mivki, nogometa, košarke, odbojke in rolkanja se odvija tudi v večernih urah.

Pokriti bazen ob osnovni šoli Grm je bil zgrajen leta 1978 in obnovljen leta 2003. Dimenzije bazena so 17,5 x 8 m. Globina vode je od 120 do 135 cm. Bazen je namenjen rekreaciji občanov ter plavalnim tečajem predšolskih in šolskih otrok.

Teniška igrišča so bila zgrajena v letu 1980. Obsegajo šest igrišč z igralno površino iz ogorkov (»leš«) in asfaltno igrišče z vadbeno steno. Namenjena so vadbi in tekmovanjem v tenisu.

Kegljišče je bilo zgrajeno v letu 1996. Kegljišče ima 4 steze z upravljavskimi ploščami in avtomati Vollmer. Namenjeno je športni vadbi in tekmovanjem v kegljanju. Ob teniških igriščih se gradi nogo kegljišče.

 

missing image file missing image file
missing image file missing image file

Photo 2: Centralni stadion Portvald. Photo 3: Športni park Loka. Photo 4: Pokriti plavalni bazen ob osnovni šoli Grm. Photo 5: Teniška igrišča.