missing image file

Photo 1: Smučišče Straža.

 

ŠPORTNI OBJEKTI BLED

Športna infrastruktura: • Športna dvorana Bled. • Grajsko kopališče Bled. • Smučišče in poletno sankališče Straža. • Športni park Bled. • Mini golf Bled. Ocenjena vrednost teh objektov je 10 milijonov evrov. Vsako leto jih obišče 80.000 uporabnikov in obiskovalcev.

Upravljavec: Infrastruktura Bled d.o.o.. Naslov: Rečiška cesta 2, 4260 Bled. Telefon: +386 4 57 80 538. Telefaks: +386 4 57 80 511. E-mail: info@infrastruktura-bled.si. Spletna stran: www.infrastruktura-bled.si. Podjetje zaposluje 70 delavcev. Od teh jih 17 dela na objektih športne infrastrukture. V sezoni jim pomaga še do 10 zunanjih sodelavcev. Podjetje letno zagotovi milijon evrov za upravljanje in vzdrževanje infrastrukture za šport in prosti čas, od česar prispeva lokalna skupnost (občina Bled) 170.000 evrov, ostalo so komercialni prihodki.

Športna dvorana Bled meri 6.700 m2. Tribune imajo 1.200 sedežev za športne prireditve na igrišču. Ob kulturnih in zabavnih prireditvah lahko organizatorji postavijo dodatnih 1.600 sedežev v parterju. Dvorana ima sedem moštvenih garderob s tuši. Dvorana ima sodoben sistem ogrevanja in je zelo akustična ter primerna za koncerte. Programi v dvorani vključujejo rekreacijo, športno vadbo in tekmovanja v hokeju, umetnostnem drsanju, rekreacijsko drsanje, kegljanje na ledu in zabavne igre za organizirane skupine. V dvorani se prirejajo koncerti, maturantski plesi, kongresi in poslovna srečanja. Leta 2002 je bila v dvorani Šahovska Olimpijada, leta 2003 Evropske zimske olimpijske igre mladih in svetovno prvenstvo v hokeju do 20 let, leta 2004 finale svetovnega mladinskega pokala v umetnostnem drsanju in leta 2007 svetovno prvnstvo v taek-won-do-ju. Dvorana letno gosti 15.000 uporabnikov in obiskovalcev.

 

missing image file missing image file
missing image file missing image file

Photo 2: Grajsko kopališče Bled. Photo 3: Športni park Bled. Photo 4: Športna dvorana Bled. Photo 5: Smučišče in poletno sankališče Straža.

 

Grajsko kopališče Bled je moderno urejeno kopališče ob Blejskem jezeru z modro zastavo, ki zagotavlja stroge okoljske standarde. Kopališče je odprto od junija do septembra. Dolžina ograjenega kopališča je 300 m in obsega 6.000 m2 lepo urejenih površin. Kopališče ima dva tobogana, štiri bazene, skakalno desko, igrala, peskovnik za otroke, namizni tenis in šah. Kopališče ima 100 kabin, 107 garderobnih omaric, prenovljene sanitarije in tuše. V čolnarni lahko kopalci najamejo čolne. Na kopališču je gostinski lokal. Kopališče je namenjeno rekreativnemu kopanju domačinov in obiskovalcev Bleda. Na kopališču je bilo v letu 2007 organizirano Evropsko Masters prvenstvo v daljinskem plavanju. Letno obišče kopališče 25.000 kopalcev.

Smučišče in poletno sankališče Straža se nahajata blizu središča Bleda. Smučišče je dolgo 520 m. Višinska razlika je 131 m s povprečnim naklonom 25,2 %. Objekt je opremljen s sodobno sedežnico in otroško vlečnico, napravami za umetno zasneževanje ter v poletnem času s progo za poletno sankanje. Ob zgornji postaji sedežnice je brunarica z gostinsko ponudbo. Smučišče in sankališče sta del turistične ponudbe Bleda. Letni obisk se giblje med 30.000 in 40.000 oseb.

Športni park Bled leži v severnem delu Bleda. Sestavljajo ga: atletski stadion, nogometno igrišče, malo nogometno igrišče z umetno travo, igrišče za odbojko na mivki, dvoje balinišč, večnamenska ploščad (rokomet, košarka…), otroško igrišče in spremljajoči servisni objekti. Atletski stadion ima šest 400-metrskih tekaških stez ter skakališča z napravami za skok v daljavo, troskok in skok v višino. Atletsko metališče omogoča vadbo meta krogle, kopja, diska in kladiva. Nogometno igrišče meri 105 m x 66 m. Športni objekt je namenjen šolski športni vzgoji, športni vadbi in tekmovanjem v atletiki in nogometu.

Igrišče za mini golf leži v centru Bledu. Zanj vzorno skrbi najemnik Sergej Učakar, ki vsako leto organizira tudi nekaj turnirjev v mini golfu.missing image file